Salukiutvalget jobber for tiden med en sak som omhandler testing av NCL før avl, og dette har vært oppe på generalforsamlingen til Norsk Myndeklubb (NMK) i 2023. På generalforsamlingen ble det enstemmig vedtatt at det skal jobbes for at det blir et krav at foreldredyr må være testet for NCL og at resultatet er registrert hos NKK for å få registrert et valpekull.

I den forbindelse ser vi at det er flere spørsmål og misforståelser vi ønsker å klare opp i.

Les spørsmålene her >>

Utstillingsåret 2022 er over og årets mestvinnerlister er klare.

Årets vinner av Årets Utstillingssaluki er veteranen N SE DK UCh NVV-22 Sinaxs Caliana. Hun har plassert seg på Top 10 listen hvert år siden 2013. Caliana er eid av Geir Tore Land og Kenneth Karlsen. Beste hannhunden finner vi på 4. plass på listen. Det er unghunden Snej's Alan Titchmars som har hatt flere flotte plasseringer i løpet av året. Maui er eid av Marit Olsen.

Listen over Årets Oppdretter toppes av kennel Famerelle, som fikk 3 av sine avkom på Top 10 listen. Kennelen eies av Ingunn Solberg Eriksson, og selv om dette kullet var hennes første i Norge, har hun siden 2004 drevet Qirmizi kennel i Sverige i samarbeid med Nicklas Eriksson.
Årets avlstispe ble C.I.B. NORDIC SE DK NO FI PT UCh WW-17, SEV-17, DKV-18, NORDV-18, NV-18, -19, -20, -22 Aziz Qitarah, eid av Ingunn Solberg Eriksson og Nicklas Eriksson, og årets avlshund DK SE N UCh Qirmizi Rubicon, eid av Lenna Persson og Janne Carlsson fra Sverige. Begge er foreldre til Famerelle-kullet.

På toppen av Årets Mestvinnende Rase på NKK's utstillinger finner vi finsk-eide NORDIC FI SE N EE LV UCh Qirmizi Shakini, eier Heli Kuusikko.

Årets lure coursing sesong er også avsluttet og i år har det deltatt 10 norske saluki på lure coursing prøver. Bare tre av dem klarte å få nok poeng til å plassere seg på Årets Lure Coursing Saluki- liste. Årets vinner ble N UCh Dhawati Aisha Ramad eid av Ann Kristin Børsum. Det er andre året på rad hun vinner førsteplassen på denne listen.

Saluki-Norge gratulerer alle vinnere og alle plasserte på Top 10 listene.

 

 

Høsten 2015 døde en saluki i Norge av sykdommen Neuronal Ceroid Lipofuscinose (NCL), på norsk kalt hjernesvinn. NCL er 100% dødelig så Veterinærhøyskolen ble kontaktet. Professor Frode Lingaas startet et prosjekt for å identifisere genet for NCL hos saluki, og en gentest ble lansert i 2018. Styret i NMK og NKK så viktigheten av å få genet under kontroll, så allerede i mars 2018 åpnet NKK for sentralregistrering av testresultater i DogWeb.

For ikke å videreføre NCL anbefaler Salukiutvalget at alle avlsdyr blir testet før avl. Anbefalingen er i tråd med vår egen RAS og NKKs etiske grunnregler for avl og oppdrett. Vi vet at flere oppdrettere tar anbefalingen på alvor og tester, men vi ser også at resultatene unnlater å bli registrert i DogWeb som er den eneste godkjente offentlige databasen i Norge. Dessverre er det pr. i dag bare et fåtall av utførte DNA tester som er registrert i DogWeb (9 stk). Tilbakemeldingen er at det er for dyrt å legge inn resultatet da NKK tar 299,- kr pr test (pr. nov. 2022) for å registrere den i DogWeb. fra 1.1.2023 har prisen for registrering av testen steget til 350,- kr og utvalget dekker denne kostnaden.

Salukiutvalget v/Norsk Myndeklubb tilbyr å dekke kostnaden for registrering i DogWeb

Det en stor glede at Salukiutvalget v/Norsk Myndeklubb kan tilby å dekke kostnaden for registrering i DogWeb for de som tar testen nå, samt for etterregistrering av tester som allerede er utført og ikke har blitt registrert. Vi håper at flest mulig benytter seg av denne muligheten slik at vi får mer helhetlig bilde av forekomsten at dette dødelige genet i salukipopulasjonen i Norge.

Les mere om NCL >>

Rutiner for sentral registrering samt refusjon >>

Konkurranseåret 2021 er over og Salukiutvalget har gleden av å presentere årets mestvinnerlister.

Nok ett år har gått med restriksjoner pga Covid-19. Utstillingssesongen startet ikke før i juni, men det ble gjennomført 32 utstillinger hvor saluki deltok. Pga. av den «avkortede» sesongen har Salukiutvalget valgt som i fjor å kåre bare «10 på topp» og ikke beregne hverken mestvinnende oppdretter eller avlshunder.
I år er det to saluki som deler første plassen på listen; N DK Uch Amiyat Evona Sinaxs, eid av Geir Tore Land og Kenneth Karlsen og C.I.B Nord Uch NV-21 Sinaxs Damir eid av Jorunn & Per Helge Land.

Årets lure coursing sesong er også avsluttet og i år har det deltatt 11 saluki på lure coursing prøver. Fem av dem klarte å få nok poeng til å plassere seg på "Årets Lure Coursing saluki" liste.
Årets vinner ble N UCh Dhawati Aisha Ramad eid av Ann Kristin Børsum.

NKK konkurransen om «Årets rasevinner» er også avgjort og i år er det tre saluki som klarte å plassere seg på listen og som deler første plassen: Famerelle Ansonica, eid av Annelise Wettergreen, PT Ch NJV-21 Famerelle Alvarinho Quinntara, eid av Renata Ewa Goel og Erik Watz, samt N UCh NORDJV-19 Majo’s Ravishing Miracle, eid av Anna Wikström fra Sverige. Det er bare BIR og BIM plasseringer på NKK utstillinger som er tellende for å være med på "Årets mestvinnende rase på NKK utstillinger".

Vi gratulerer alle vinnere og plasserte på årets lister!

Mestvinnerliste over årets utstillingssaluki finnes her >>
Årets lc-saluki liste finnes her >>
NKK's Årets rasevinnerliste kan sees her >>

saluki norge logo 2021

Vi har gleden av å presentere en ny logo til Salukiutvalget.

Den første logoen til Salukiutvalget så dagens lys i 2005. Den var utarbeidet av designeren Renata Ewa Goel, den gang en fersk salukieier. Den avbildet en langhårsvariant av vår rase og i mange år representerte godt Saluki Norge. Etter hvert som korthårsvariant av rasen har vokst i popularitet ble det naturlig at også den ble en del av vår logo.

Salukiutvalget har over en lengre periode arbeidet med, og ønsket å få frem korthårsvarianten i denne allerede eksisterende logoen. Endringen skulle være en overraskelse til medlemmene våre i forbindelse med Salukispesialen 2020. Pandemien, som vi dessverre fremdeles hemmes av, har gjort dette umulig og vi gleder oss derfor over å presentere den her. Endringen ble utarbeidet i samarbeid med den polske kunstneren Katarzyna Mijakowska ”Firewire Art”.

Logoen beskriver salukiens to hårlagsvarianter som kommer i møte med hverandre i en travbevegelse og hvor det dannes et hjerte i dette møtet. Vi ønsker at det skal symbolisere våre medlemmers kjærlighet til salukirasen, at vi har to likeverdige hårlagsvarianter, og at vi uansett hvilken variant vi foretrekker, møtes i salukifelleskapet. Dette har vi forsøkt å få til samtidig som vi omfavnet og skapte gjenkjennelighet til den eksisterende logoen, som inntil nå har representert Saluki Norge. På denne måten skaper vi noe nytt bygget på tradisjon, hvor vi representerer alle våre medlemmer inn i en tid hvor begge hårlagsvariantene øker i popularitet i Norge. Vi håper at dere blir like fornøyde som vi er med den nye logoen.