Dommerkommentar Lotta Brun, Spania

Lotta brun

Det var med stor glede jeg mottok forespørselen om å dømme Salukispesialen 2016. Det er mange år siden jeg har dømt i Norge, og Norge vil alltid være «hjemme» uansett hvor mange år jeg bor utenlands. 

Jeg hadde kombinert reisen til Drammen med en ukes «ferie» og Norge valgte å vise den mest fantastiske forsommer man kan tenke seg med temperaturer mellom 25 og 32 grader og sol dagen lang. Fikk med meg et besøk på øya min i Bamble, Telemark og en rundreise i Telemark før lørdagens utstilling. Dertil Drammen og Oslo i beste sommerdrakt og siden noen dager hos venner i Oslo og Akershus gjorde det til en uforglemmelig uke. 

Utstillingen ble avholdt sammen med en del andre utvalgs spesialer på en meget velegnet plass, fine grønne gressplener og god plass til ringene. Det var som vanlig et herlig lunsjbord med all verdens lekkerheter. 

Så til hundene, det var 60 anmeldte saluki (inkl. de uoffisielle klassene). Kun en valp, den lovende cremefargede Mala’s Amal Amir Arijan Ibn Jato, som var velutviklet for sin alder og beveget seg godt. 

Beste hannhund var Mwinda Zacharia El Cazzino, en kraftfull og maskulin hanne med velutviklet kropp men på ingen måte overdrevet eller ekstrem. Han viste seg med lette og frie bevegelser sett fra alle hold. Han ga inntrykk av å kunne jakte på et bytte i vanskelig terreng over lange strekninger. 

Bhk-2 var Salgrey’s Dream Khan, en hannhund av noe mindre størrelse, men med godt kjønnspreg, meget velbalansert og gode bevegelser. Han vant også prisen for vakreste hode og uttrykk. 

Bhk-3 ble Midbar Kishuf Tarabin, en moderat hanne av middels størrelse, velbygget og balansert, med rasetypiske sunne og parallelle bevegelser.

Bhk-4 gikk til veteranen Aziz Dayeman, som bar sin alder på en glimrende måte. Meget vakkert hode med godt kjønnspreg, god kropp og gjennomgående velbalansert og viste seg med fantastiske bevegelser trass sin alder. 

Beste tispe ble den grizzle Badavie Who’s That Girl, en feminin tispe av meget tiltalende type, moderat bygget i meget god balanse og hun vant prisen for beste bevegelser. 

Btk-2 gikk til black/tan sletthåret Husniya Har Kala Rachi, hun var meget elegant men enda sunn og ikke overdrevet på noen måte. Vakkert velskåret feminint hode med herlig uttrykk. Lette frie rasetypiske bevegelser. 

Btk-3 ble Hisilome’s Jemma, en moderat velbygget tispe med sunne bevegelser.

Btk-4 gikk til Ta’zim Hazna Hazima, en tiltalende tispe av meget god type, velbalansert med gode bevegelser. 

Mine klassevinnere og de som plasserte seg i beste hannhund- respektive tispeklassene var meget gode representanter for rasen. Det var gledelig å se et stort utvalg av forskjellige «familietyper», av korrekt rasetype og ikke overdrevne eller ekstreme. 

Det var gjennomgående bra kjønnspreg, velskårne hoder som ikke var for smale, eller for brede, men noen kunne hatt bedre utfylt snuteparti og kjever. 

De fleste hadde rasetypiske ovale og tilstrekkelig store øyne og vel ansatte ører. Jeg var stort sett fornøyd med halser og overlinjer. Det var noen smale og dårlig utfylte bryst, men de aller fleste hadde tilstrekkelig dybde og bredde. 

Mine vinnere var rasetypisk og balansert vinklet, ikke for mye og ikke for lite, og beveget seg dermed godt sett fra alle hold.  

Det var en glede å se alle flinke handlere som med god kontakt fikk fram det beste hos sine hunder og det var nesten ingen skye eller redde individer.