Asayaad Jiruwan Al Caravan

I forrige nummer av mynden ble vi kjent med Izaac og hans søsken som har oppnådd sine svenske viltspor championat. Gratulerer igjen til dyktige eiere og hunder. Selv om salukien ikke er noen tradisjonell rase i blodspor er det mye som tyder på at våre vakre hunder har et talent for dette. Salukien er generelt sett på som en overværshund, men det er ingen ting som tilsier at de ikke kan bruke nesen av den grunn. De viktigste forutsetningene for en blodsporhund er at de har jaktlyst, og evne til å jobbe selvstendig. Jeg tror generelt sett mange salukier setter pris på å jobbe litt på egenhånd. De trives derfor godt med å gå selvstendig foran fører, og jobbe på eget initiativ. Av de salukiene jeg kjenner til som har gått spor, har de høstet mye skryt for å være ærlige. Det vil si at de følger det sporet de skal uten å skjære ut i for eksempel et kryssende ferskspor. Men de markerer det gjerne tydelig. Når vi går sporet vårt, har vi ingen garanti for at det ikke har ruslet et rådyr over det i løpet av natten.

Men hva er så et blodspor?

Blodsporprøver og fersksporprøver har som formål å bedømme hundens anlegg og brukbarhet for ettersøk av skadet hjortevilt.

Under en prøve vil sporet foregå slik: Et hjortevilt (elg, hjort eller rådyr) antas å være skadet. Skadestedet og fluktretningen er kjent, og skal angis. På skadestedet (sporstart) skal det kunne anvises blod. Hundefører kan selv undersøke sporstart.
Sporet skal være ca, 600 meter langt og legges med ca.0,3 liter blod jevnt fordelt over hele sporet. Under sporet legges det et sårleie, hvor marken sparkes opp, og det legges ekstra blod. Det legges fire vinkler som etterlikner brudd i fluktretningen. Disse legges naturlig med terrenget. På to steder i sporet blir det et ti meters opphold uten blod. Et av disse tapene legges sammenfallende med brudd på fluktretningen (vinkel). I sporslutt skal det plasseres en del av et hjortevilt som merkes med samme blod som ble brukt i sporet. Utlagt blodspor skal være minst 12 timer gammelt, og være lagt ut dagen/kvelden før. Ingen merking av sporet til støtte for fører må forekomme. Fra sporstart skal det være tydelig merking i fluktretningen så langt som man antok man kunne se dyret, men ikke lenger enn 25 meter.

Med andre ord, det skaper utfordringer for hund og eier. I tillegg skal man være klar over at ting som vindretninger, regn, underlag og frost kan være med på å øke vanskelighetsgraden ytterligere. Det er jo ikke alltid en prøve faller på en vindstille solskinnsdag med perfekt underlag. Regelverket for blodsporprøver i Sverige og Norge har noen ulikheter, og sporet legges derfor ikke helt likt.

I Norge har Lotta Brun og hennes Asayaad Jiruwan al Caravan (Balder) tidligere gjort stor suksess i blodspor. I tillegg var han godkjent ettersøkshund etter såret vilt. Alle jaktlag på storvilt i Norge er forpliktet til å ha en godkjent hund tilknyttet sitt jaktlag. Lotta og Balder manglet kun en 1. premiering for sitt norske championat. Det kreves tre 1. premieringer for å oppnå championat. Dessverre stilte ikke ekvipasjen til start på flere prøver. Men hva ryktene forteller hadde Lotta og Balder helt klart kunnet oppnå et championat om de bare hadde stilt til start en siste gang.

Erfaringen fra våre hunder er at de synes blodspor er en kjempe morsom aktivitet. De synes til og med at der er gøy når det regner! Vi håper å komme i gang med treningen igjen så snart snøen går. Ta utfordringen du også, og legg deg et spor. Det er ikke vanskelig å få tak i blod. Ta kontakt med det lokale slakteriet ditt. Alternativ velg den enkle måten, og gå til en stor matbutikk, og kjøp matblod. Elgskanker eller liknende finnes i mangfold i forbindelse med jakten. Jeg har inntrykket av at de fleste kjenner noen, som kjenner noen som jakter.

Saluki
Asayaad Jiruwan Al Caravan

NKK: 29444/93
ID: S29444

Dato: 06/09/1994
Klubb: Bamble Jeger- og Fiskarlag (BJFL)
Sted: Bamble
Dommer: Snorre Aslaksen
Blodsporprøve
«En ekvipasje som utfører et meget bra sporarbeide. Hunden markerer både rådyr- og elgspor underveis. Fører leser hunden meget bra og hunden markerer sporslutt etter 24 minutter.»
1. premie

Dato: 20/09/1994
Klubb: (BJFL)
Sted: Bamble
Dommer: Snorre Aslaksen
Blodsporprøve
«Hunden starter noe forsiktig. Fører leser hunden svært bra, og vet et par tap løses dette i felleskap. Etter ca. 25 min markerer hunden spor over dyp kløft, og ved kontroll vises tydelig spor på andre siden. En ekvipasje som løser oppgaven godt.» 7 poeng

Dato: 25/05/1999
Klubb: Telemark Harehundklubb (Telemark HHK)
Sted: Røra
Dommer: Olaf Olsen
Blodsporprøve
«Tar an sporet i passe tempo. Tar alle vinkler og avhopp uten problemer. Gjør et utmerket sporarbeide. Et utmerket ekvipasje.»
1. premie m/HP

blodspor 1