I forrige nummer hadde vi bakgrunnen for prisen, utregning og vinner 2010. I dette nummeret har vi invitert tidligere vinnere til å fortelle litt om hvilken betydning denne vandreprisen har hatt. Vi er også så heldig å få en kommentar fra Lotta Brun, innehaver av kennel Caravan. Salukiene fra henne har dominert som vinnere av denne prisen og hun har av den grunn fått invitasjon til å fortelle litt om hva prisen har betydd for henne som oppdretter – samt tanker rundt LC.

Kommentarer fra vinner 2007 - Milla Stav Nilsen med Caravan Ustura Bahiim

Litt om hva Michael Behrmanns vandrepris har betydd for oss.
Prisen ble delt ut første gang i 2006. Bahiim var også da tett med i kampen om prisen. Bahiim ble 4. beste hannhund på Salukispesialen, og kom på 2. plass på den INT LC-prøven. Bare slått av Ritzas Panthera i kampen om prisen. I 2008 ble det Bahiim sin tur. Bahiim ble BIM på Salukispesialen under dommer Alan Ewles. Han likte Bahiim svært godt, og det er selvfølgelig utrolig moro å gå til topps på en slik utstilling. Alan har i dag importert en valp etter Bahiim til Canada. CAN CH Caravan Barraq Bi Afking. Og med en 4.plass på LC-prøven var Michael Behrmanns vandrepris Bahiim’s i 2008.

Det er en stor ære å få en utmerkelse som viser at hunden gjør det godt både i utstillingsringen og på brukshundprøve. Vi er veldig stolte av å eie en beauty and performance hund. Det er ikke noe som er så flott som å eie en vakker rasetypisk hund med gode bruksegenskaper. Av alle Bahiims gode resultater gjennom tiden er nok denne prisen noe av det største. I 2010 var det Bahiims datter Caravan Barizza Badiah bint Bahiim, bare 19 mnd gammel, som stakk av med prisen. Det er fantastisk å se at Bahiim har gitt sine gode egenskaper videre til sitt avkom. Under Salukispesialen stilte tre av hans avkom, og de tok med seg både hannhundcertet og BIS- og BIM unghund.

Kennel Caravan har vunnet den 3 av 4 ganger

Salukier fra kennel Caravan har vunnet denne prisen tre av fire ganger. I den forbindelsen inviterte vi oppdretter Lotta Brun å kommentere denne bragden.

Lotta Brun skriver:
Takk for at jeg fikk spørsmål om å skrive om Behrmann prisen og LC.

Jeg syns det er meget bra at det blir satt opp priser som premierer salukiens ulike bruksområder. Skjønnhet og prestasjon må alltid gå hånd i hånd. For meg har rasenes opprinnelige funksjon alltid betydd mye i mitt oppdrett. For salukien sin del så er jo det å kunne løpe og nedlegge et bytte. Siden vi ikke har mulighet til å jakte ”på ordentlig” her i Skandinavia så har Lure Coursing blitt det nærmeste alternativet. Jeg vet ikke hvorvidt en fremgangsrik LC saluki også vil være egnet til jakt, men regner med at den i hvert fall ikke skulle være dårligere enn en saluki som ikke gjør det bra på LC! Men det er helt klart min erfaring at salukier som er flinke til riktig jakt/coursing gir avkom som er bra på LC!

Utstilling og resultater fra ringen er også viktig i avlsarbeid, men dette bygger på mer subjektive meninger. Salukiens standard blir tolket forskjellig av forskjellige personer og det gir rom for ulike premieringer, men også en viktig typevariasjon innen rasen. Resultater fra LC (og f.eks. racing) er nok noe mindre subjektive da det er hundens virkelige prestasjon der og da som ligger til grunn for premieringen.

Allerede på slutten av 70-tallet og på 80-tallet deltok jeg på LC trening i Sverige med mine to første salukitisper ”Ziana” og ”Hanna”; Ch Sahrai Gahziana og Ch Sahrai Hannah el Shammar. De ligger i dag bak i de fleste av mine linjer, eks finnes både Ziana og Hanna i 4.e generasjon bak vinneren av Behrmannprisen 2009; Nord & DK LC Ch Caravan Zariefa. Etter at jeg flyttet til Norge 1981 ble det ikke så mye LC siden det på den tiden ikke fantes trening der ennå.

Den første norske salukien som fikk sin LC lisens ble Caravan Perissa Pan Daxlore når eieren hennes Inger Byermoen reiste til Sverige i 2001 for å ta lisens. Hun tok også norsk lisens i 2002. Hennes nevø N UCH Caravan Rashiiq Ibn Saad var den første norskfødte salukien til å vinne LC cert i 2003. en rekke Caravan salukier har siden da vunnet LC cert. De første til og bli LC Champions var Nord og DK LC Ch Caravan Zariefa og Int LC Ch Caravan Wathaarah, den siste er til nå den eneste norskoppdrettede salukien som har blitt Internasjonal LC Ch. Caravan Yaz Yalaz som bor i Tyskland er Tysk LC Ch, han har også en rekke andre Working og ”Beauty & Performance” titler.

Siden har det rullet på jevnt og trutt og i år 2010 var Caravan Barriq Barudi den 20.e salukien oppdrettet av Caravan til å ta sin LC lisens!!

Fra og med P-kullet født i 1998 har det vært minst en lisenstaker i hvert kull (unntatt S-kullet). I tillegg til disse 20 kommer mine innkjøpte/importerte salukier som har fått lisens.

Det var en meget stolt familie Stav Nilsen som høsten 2008 kunne fortelle meg at deres N UCh Caravan Ustura Bahiim hadde vunnet den gjeve prisen for beste norske ”Beauty & Performance” saluki. Året deretter gikk prisen videre til familien Børsums Nord & DK LC Ch Caravan Zariefa, og i år var det Linn M Sørgård’s Bahiim-datter Caravan Barizza Badiah bint Bahiim som vant den. Selv er jeg meget stolt over at 3 ulike salukier fra 3 ulike kull oppdrettet av meg har vunnet prisen 3 år på rad. Som oppdretter føler jeg at dette er en god ”feed back” samt en indikasjon på at man er på riktig kurs i avelsarbeidet.

Mine ”gamle” i hovedsak engelsk/skandinaviske blodslinjer har vist seg å være sterke på LC banen. 1993 og 1994 importerte jeg to hannhunder med mye Knightellington blod i årene; ”Malak” Al-Yaman Malak al Caravan fra New Zealand og ”Balder” Asayaad Jiruwan al Caravan fra England. Kennel Knightellington har gått i arv i flere generasjoner; fra Lady Gardner til datteren Helen Baker og deretter til dennes datter Rosemary Lewis. De har alltid hatt og har fortsatt den dag i dag fremgangsrike ”dual purpose” (coursing/show) salukis. Balder’s mor som var importert fra Saudi Arabia bidro dessuten med nye friske gener. Både Malak og Balders etterkommere har i flere generasjoner vært fremgangsrike både på LC banen og i utstillingsringen.

1999 var jeg i California og der møtte jeg en ung korthår grizzle hann som jeg ble meget betatt av; BISS US & Can Ch Mystery Ain’t Misbehavin’ JC. Jeg fikk også mulighet til å se ham i aksjon på Open Field Coursing. I ettertid har han vist seg uslåeling og er den mestvinnende Open Field Coursing salukien gjennom tidene; han er den eneste (uansett rase) til å vinne 1.000 breed points og den eneste salukien som har vunnet 1.500 Championship Points. 2005 fikk jeg muligheten til å overta hans da 4 år gamle sønn ”Sterling” US Ch Bel’smbran Darby Sterling Silver Rose. Sterling er far til Nord & DK LC Ch Caravan Zariefa.
I det aller seneste Caravan salukikullet er moren ”Tara” Int LC Ch Caravan Wathaarah sterkt linjeavlet på mine egne gamle linjer og faren er fra den franske kennelen Arab Bahari: en kennel som har produsert mange gode LC hunder og der oppdretteren selv jakter regelmessig med sine hunder i blant annet Spania og Portugal. Jeg håper og tror at den nye generasjonen valper skal bli like gode på LC banen og i utstillingsringen som sine forfedre.

Sist men ikke minst vil jeg si en ting som er det aller viktigste ved et oppdrett; flinke valpeeiere! 19 av de 20 salukiene med LC lisens er/var ikke eiet av meg selv, så det sier seg selv at uten disse fantastiske menneskene ville det ikke vært mange Caravan salukier være seg på LC banene eller i utstillingsringene! Stort takk til dere alle, ingen nevnt ingen glemt!