Saluki Norge! Heading
Saluki - Norge
       
  Dhawati Batal Rigel - ny N SE DK FI champion 
 
 
 
 
  Tekst: Cathrine Fareth
Dhawati Batal Rigel Rigel, (Dhawati Batal Rigel) min lille venn, ble 28. juli BIR med cert i Råde for dommer Malgorzata Wiermiejczyk-Wierzchowska og ble da ny norsk, svensk, dansk og finsk champion. Rigel har egentlig ikke vært stilt på så veldig mange utstillinger, men har gjort det veldig bra. På sin første utstilling i Tromsø i juni i fjor ble han BIR og BIG-2. I fjor sommer tok han to svenske cert på spesialer der jeg fikk hjelp av Ulrika Ljungberg til å vise ham. På høsten 2016 vant han cert i Herning der han også ble Dansk Vinner og Juniorvinner, samt Nordisk Juniorvinner på søndagen.
Norske storcertet ble hans i Lillestrøm der han ble Juniorvinner og bh-3. Hans pappa Bahram ble på disse utstillingene Veteranvinner og i tillegg BIR på norsk vinner noe som gjør det ekstra moro. Rigel ble to år i slutten av juni i år og vant det finske certet i Oulu i juli, før det siste norske certet ble vunnet i Råde. Dagen etter forsvarte han sitt championat i Sverige, i Ransäter, med å bli BH-2 med CACIB, og søndagen var han med i Bahrams avlsgruppe som vant BIS-2 på SVVK Strömsholm.

Rigel har vist seg å være en ordentlig tøffing og har ikke hatt den letteste oppveksten. Han er etter min Bahram (CH Al Wathba Bahram Al Nadir) og Nashira (SE NO LCCH Dhawati Nashira Bint Rafiiqa). Han var minst av alle valpene når han var fødd, derav kallenavnet Lillingen, som kanskje ikke er det mest riktige i dag, men det hender han lyder på det navnet, noe som ikke alltid er tilfelle når jeg bruker Rigel...

Som liten valp var han utsatt for en ulykke og ble alvorlig skadet, men tross dette så klarer han seg fint i dag. Han har nok vært godt hjulpet av en sunn anatomi som har gitt han mulighet for å utvikle god og stabil muskulatur, og gjør at han kan leve ett normalt og aktivt liv. Han klarer seg fint med litt disiplinert trening, i tillegg til litt massasje en gang i blant. Han blir ikke å delta på LC, men han får løpe litt alene etter filla, slik at han får brukt sin jaktlyst.

I forbindelse med røntgenundersøkelse relatert til ulykken ble det oppdaget at han har en liten ekstra ryggvirvel lumbalt/sakralt og er av den grunn utelukket fra avl. For ordens skyld så må jeg nevne at dette er noe som kan oppstå fra tid til annen hos de fleste raser og dyrearter. Man kjenner ikke til om det er arvelig, men individer med dette anbefales å ikke brukes i avl. Foreldre og søsken kan brukes, men de er anbefalt røntget før avl. Begge foreldrene har rygger uten anmerkning, også fire av hans søsken er røntget uten noen unormale funn.

Rigel er en veldig aktiv og barnslig toåring, og han lar seg ikke alltid overse. Så jeg retter stor takk til de som har hjulpet meg med å holde ham med selskap på utstillinger, slik at jeg også har kunnet stille Bahram. Han er en snill gutt, og gir mye underholdning i hverdagen. Og vi vil fortsette å stille ut en gang i blant og ellers kose oss med det vi liker aller best - å være ute i skog og mark.

Foto: Bente Waldal